בולמי זעזועים וצמיגים – יש קשר ביניהם?
האם יש קשר בין בולמי זעזועים וצמיגים? התשובה הקצרה היא – כן. יש קשר.
והתשובה הארוכה והמסבירה יותר, הנה היא לפניכם:
מה הם בולמי זעזועים?
בולמי זעזועים הם חלק בלתי נפרד ממתלי הרכב. בולם זעזועים נועד לספוג או לרכך את הדחיסה והחזרה של הקפיצים והמתלים. בולמי הזעזועים שולטים בתנועת הקפיץ הלא רצויה והעודפת. הם גם שומרים שצמיגי הרכב יהיו במגע עם הכביש בכל רגע נתון של נסיעה.
איך בולמי זעזועים עובדים?
לפני שנמשיך הלאה, בואו נדון בכמה מונחי מפתח שיעזרו לנו להבין כיצד פועלים בולמי הזעזועים. כל פגיעה של הרכב בבליטה או כניסה לבור או כל תנודה נוקשה אחרת של הרכב גורמת למתלים והקפיצים של הרכב לנוע. ואילו תפקידם של בולמי הזעזועים הוא לאפשר לצמיגים להישאר במגע עם הכביש ולא לקפוץ יחד עם המתלים והקפיצים.
בולמי הזעזועים מעכבים את תנועת הקפיצים על ידי המרת האנרגיה הקינטית של הקפיץ לאנרגיה תרמית (חום). אנרגיה תרמית זו מגיעה לאחר מכן אל אזור הנוזל ההידראולי של בולמי הזעזועים. בולמי הזעזועים הם למעשה גליל מלא בשמן. כאשר מתלי הרכב נעים, בוכנה נעה מעלה ומטה דרך הגליל מלא השמן הזה. התנועה מעלה ומטה של הבוכנה מוציאה כמויות קטנות של נוזל דרך חורים זעירים בראש הבוכנה. הכמות הקטנה של הנוזלים שיוצאת, גורמת להאטה של תנועת המתלים, ומפחיתה את הדחיסה והחזרה המהירה של הקפיצים.
איך צמיג שחוק מעיד על בעיה בבולמי זעזועים?
בלאי לא אחיד שמופיע בצמיגים – הוא דגל אדום! כאשר בולמי הזעזועים נשחקים, הם לא מסוגלים לשמור את הצמיגים “יושבים” היטב על הכביש. והתוצאה? אזורי בלאי בלתי אחידים בצמיג. כך שאם זיהית שזה העניין בצמיגים – סעו לאט ובזהירות אל המוסך שלכם ובקשו שיבדקו את בולמי הזעזועים.