האם בטוח למחזר צמיגים לשימושים שונים?
שימוש בצמיגים ישנים נעשה עניין אופנתי מאוד בשנים האחרונות. אנשים משתמשים בו כרהיטים, למשל הדום להנחת הרגליים. בגינות רבות תמצאו פרחים וירקות שתולים בתוך צמיגים. כמו-כן, השימוש בצמיגים ישנים נעשה נפוץ מאוד בגני שעשועים, אם כנדנדות ואם כצמיגים גרוסים שמשמשים כמשטח רך לנפילות הילדים בגני השעשועים.
אולם, במקביל עולה השאלה – האם זה בטוח להשתמש בהם – בעיקר בגלל החומרים שמהם מורכבים הצמיגים.
עניין של כימיה
כשמדובר בהרכב הכימי של הצמיגים – הרשימה ארוכה: גומי, פחמן שחור, סוגי גופרית למיניהם, נוגדי חמצון, מאיצי פילמור, פלסטייזרים, שמנים וממיסים… והרשימה עוד ארוכה. בערך 5% ממשקל הצמיג מורכב מ”כימיקלים מעובדים”.
בעת שריפת צמיג או התחממות שלו – חלק מכימיקלים אלה משתחרר לאוויר. אז נכון, שכאשר צמיג מונח בגינה – לא מתבצעת שריפה ממשית שלו, אולם אין ספק שחלק מהכימיקלים האלה – כתוצאה מחום ומפגעי הזמן – תגרום לחלק מהכימיקלים להשתחרר, ולזהם את האוויר, או אפילו את האדמה שבה נמצאים שורשי הצמח. ואם מדובר בצמח אכיל – אז תוכלו לראות, איפה עלולה להיווצר בעיה.
מסקנה – אין עדיין מספיק נתונים
אולם, חשוב לסייג ולומר שבהתחשב בכך שזמן הגידול של ירקות הוא קצר יחסית, והשתחררות הכימיקלים מצמיגים שלא עוברים שריפה או חימום מסיבי – היא איטית; הרי שכנראה ירקות שמגודלים בצמיג לא יסבלו מזיהום רב. אולם, אולי מכיוון שבכל זאת, משהו עלול לדלוף – כדאי להשאיר את הצמיגים הצבועים בצבעים עליזים בגינה – דווקא לשתילת פרחי העונה.
ומה לגבי שימוש חוזר בצמיגים בגני שעשועים? מספר מחקרים החלו לבחון את הבטיחות בשימוש בצמיגים גרוסים בגני משחקים, כמו גם במגרשי ספורט ועוד – ונמצא שמדובר בפליטה ברמה נמוכה, ללא סיכונים מיידים, אך הומלץ שם על המשך המחקר כדי לקבל נתונים נוספים.